Hallonmoussetårta med kexbotten.

 
 God förmiddag!
 
Nu är det hög tid att börja planera påskaftonens tårta! Här har du en variant som passar utmärkt efter all mastig påskmat. Vad sägs om en lätt syrlig hallonmousse med en härligt krispig kexbotten? Gotti gott gott, eller hur?
 
Hallonmoussen är baserad på en italiensk maräng som sedan blandas med mixade hallon, gelatin och lättvispad grädde. Även fast det innehåller en del moment så är det ett jätteenkelt recept att lyckas med! Följ bara steg-för-steg i beskrivningen och du får ett utmärkt resultat. 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag svarar väldigt gärna på frågor om receptet, inga frågor är för dumma!
 
 
Recept kexbotten: 
300g digestive
100g smör
 
Gör så här:
1. Mixa digestivekexen.
2. Tillsätt smör och mixa  till en jämn blandning.
3. Fäst ett bakplåtspaper i botten på en löstagbar form ca 21 cm i diameter. Som bilden längre ner visar.  Sätt även ett plastband i formen. Om du inte har ett plastband kan du smörja kanterna lite lätt med olja.
3. Tryck ut kexblandningen i formen.
 
 
 
Recept Hallonmousse:
125g hallon
35g gelatinmassa eller 3 gelatinblad
250g lösvispad grädde
 
Italiensk maräng:
115g socker
25g vatten
OBS! Tänk på att inte röra i sockerlagen då den kan bilda kristaller! Ha endast en termometer i!
2 äggvitor
 
Gör så här:
1. Börja med den italienska marängen. Häll socker och vatten i en kastrull och äggvitan i en assistent med visp (eller en bunke med elvisp går lika bra)
2. Koka socker och vatten till 121 grader. Börja att vispa äggvitan när sockerlagen nått 115 grader. Ta gärna hjälp av någon, särskilt om du använder elvisp.
3. När sockerlagen kokat färdigt häller du den direkt i bunken i en tunn stråle under vispning på medelhastighet.
4. Fortsätt vispa ända tills marängen blivit sval.
 
5. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 min. Ta bort dem från vattnet och smält dem i micron i några sekunder.
6. Blanda hälften av pureen med gelatinet. 
7. Häll ner all puree, både den med och utan gelatin i den italienska marängen.
8. Vispa försiktigt med en handvisp tills allt blandat sig. 
9. Vänd ner den lösvispade grädden för hand eller med en slickepott. Blanda tills allt gått ihop.
10. Häll moussen över kexbotten och bre ut så jämnt som möjligt.
11. Sätt in i frysen över natten.
  
 
 
 
 
Fågelbo recept:
125g strösocker 
20g vatten
 
Gör så här:
1. Häll socker och vatten i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka till 165 grader. Obs! Rör ej för att undvika kristiallisering.
3. Låt svalna tills den blir lite trögflytande.
4. Ta en gaffel och doppa i sockerlagen och vifta fram och tillbaka över en står bunke så att det bildas ett "nät".
5. Lägg ihop hela "nätet" och forma till en rundel.
6. Lägg i en lufttät burk och ställ i frysen och ta fram precis innan servering. 
 
 
 
 
 
 
Färdigställningen:
Ta fram moussetårtan från frysen och ta bort den från formen. Ställ den på serveringsfat.
Låt stå i ca 3 h i kylen för att tina. 
Ta fram fågelbo och placera det på tårtan.
Sätt dit ett par marsipan eller mandelmassakycklingar. 
 
Klart för servering!
 
 
 
 
Lycka till!
 
 
 
Kajsa
 
dessert - påsktårta
Veronica Wallgren

Gud så söt tårta!

Svar: Tack!
Kajsa Johansson