Gymnasiearbete 2015 v.17

 
Då var det dags igen. Andra veckan med gymnasiearbete.
Kanske har ni redan listat ut av förra veckas sneakpeak att det var bakelser och tårtbordet som stod på schemat denna vecka?
Jag missade en dag i konditoriet då vi var på studiebesök i Kristianstad på YH-utbildningen. 
Men vi hann ändå med att göra en del roliga saker även fast vi inte kunde färdigställa allt.
 
 
Strass. Florsocker, mjöl och margarin som vispas ihop med vinge till spritsbar konsistens. 
 
 
 
Att tänka på vid spritsning är att alla ska väga ca 15 gram, dvs alla ska vara lika stora och se lika ut. Varför just 15 gram då? Jo vi brukar väga alla småbröd på skolan till 15 gram och säljer dem för 1 kr styck. 
 
 
 
Budapestbakelser. Vispa maräng, tilsätta nötter spritsa jämna rader samt avbakning.
I skolan har vi mandariner i bakelserna. Det finns även många ställen som kör med frysta hallon. Mums!
 
 
 
Det gäller att få hela rullen jämntjock innan man skär ut bakelser eller stubbar av den. Torka av kniven efter varje bakelse du skärt så att det ser så snyggt ut som möjligt.
 
 
Vi hann även förbereda men ej färdigställa rulltårta och amerikansk smördeg (som senare skulle blivit napoleonbakelser). En smördeg görs som en wienerbrödsdeg. I treslag. Detta gäller både svensk och amerikansk smördeg. 
 
Det var en hint av hur denna veckan gick. Det blev lite kortare än förra veckan men nästa vecka blir det mycket mera kan jag lova!
 
 
Nästa vecka sneakpeak:
 
Stay updated 
Instagram @elvafika
 
 
Kajsa

Schackrutor

 
Sugen på något gott? Ett smaskigt recept på schackrutor med steg-för-steg bilder kommer här! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept:
 
200 gram smör , kallt
1,5 dl strösocker
4,5 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
 
Gör så här:
Blanda smör och socker i en matberedare. Häll i mjölet och kör en stund till. Dela sedan upp degen i två lika stora delar. Blanda vaniljsockret med en del och kakao med den andra. 
 
Kavla ut båda plattorna till ca 15x15 cm. Ställ in i kyl i en timma. 
 
 
 
Pensla lite vatten och lägg båda plattorna på varandra. 
 
 
 
Dela till längder med en degskrapa (kubba).
 
 
 
 
Pensla vatten på en längd och lägg på en annan. Sedan är det bara till att fylla på med så många längder och fyrkanter du vill ha. Jag använde sammanlagt 8 st här.
 
 
 
 
 
 
Ställ in i kyl i ca en halvtimma. 
 
Kubba till rätt så tunna kakor ca 0,5 cm och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 8-10 min.
 
 
 
Låt svalna på plåt. 
Mums!
 
Kajsa
schackrutor - småkaka

Så gör du Crossianter & Pain au chocolat

 
Varma, frasiga och fyllda med underbar choklad och nutella! Här har du ett fantastiskt recept på dessa godingar.
 
Pain au chocolat
 
 
 
 
 
Crossianter
 
 
 
 
 
 
Recept: 
 
5 dl vatten
50 gram jäst
20 gram socker
20 gram salt
1 ägg
100 gram margarin (rumstempererat)
1000 gram vetemjöl
 
Hackad choklad/ nutella
 
För inkavling:
400gram margarin (eller smör) lite rumstempererat
 
Banka ihop detta smöret mellan två bakplåtspapper så att det blir som en tunn smörplatta. Det blir inte lika bra resultat om man bara lägger på smörskivor.
 
Gör så här:
Häll ihop alla ingredienserna förutom margarinet för inkavling. Arbeta degen i en assistent tills degen gått ihop. Du ska sammanlagt göra 3 treslag och låta degen vila i kylen i 5 min efter 2:a och 3:e vikningen.
 
Att tänka på!! Borsta bort mjölet innan varje vikning!! Annars riskerar crossianterna att bli grådassiga och inte så vackra. 
 
Jag ska försöka förklara så gott som jag kunde hur man går till väga när man viker treslag.
Vet att det verkar väldigt svårt, men det är det egentligen inte. Har ni några funderingar så hör gärna av er. Jag hjälper gärna till!!
 
 
 
1. Kavla ut degen till ca 60x40cm.
2. Lägg smörplattan i mitten på degen.
3. Vik in båda degsidorna in till mitten.
4. Vänd hela degen så att långsidan är neråt. 
5. Kavla ut till 60x40 cm igen.
6. Gör ett treslag, dvs vik in ena degsidan till lite mer än hälften av hela degplattan. Vik över resterande deg över.
7. Kavla ut till 60x40 cm ännu en gång. Upprepa vikningen som beskrevs i nr 7.
8. Låt degen vila i kylen i 5 min. 
9. Gör ännu ett treslag. 
10. Ställ in i kyl igen. 
 
 
För crossianter:
Kavla till ca 4 mm tjocklek. Skär ut avlånga trekanter med en kniv ca 21 cm långa. Lägg på någon ev fyllning på den breda sidan och rulla ihop. 
 
För pain au chocolat:
Kavla till 4 mm tjocklek. Skär ut rektanglar ca 6x20 cm (beroende på hur stora du vill göra). Lägg lite hackad choklad på ena kanten och rulla ihop.
 
Jäs i ca 1,5 h. Pensla sedan med uppvispat ägg 2ggr och grädda i ca 13-20 min i 220 grader. Det beror lite på hur stora du gjort. Om de är väldigt stora så öka på tiden. De ska vara gyllenbruna. 
 
Hoppas att beskrivningen var lite förståelig o alla fall. Annars så är det bara till att höra av sig till mig om det är några konstigheter :)
 
Kajsa
crossianter