Chokladfestivalen 2015

 
Stockholm.
 Chokladfestivalen var förra veckan ute i Älvsjö. Våran klass hade som uppgift att arbeta och hjälpa till vid festivalen där det behövdes. Vi jobbade stenhårt och det var ändå skitkul!
Nu har man hunnit landa och pustat ut. 
Jag ska guida er igenom chokladfestivalen med hjälp av lite bilder. 
Bl.a får ni se backstage kladdkakeracet och tv -inspelning. 
 Vi börjar från början..
 
 
 
Onsdag 
 
 
 
Härligt väder påväg mot huvudstaden. 
När vi kom fram var det direkt dags att rigga våran egna monter. Vi fick även fixa fram redskap till alla helgens tävlingar och förbereda inför årets konditor som började på torsdagen. 
Tony Olsson välkomnade oss och visade oss runt.
Vi checkade in på hotellet och gick ut och åt en bit mat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Torsdag
 
Sovmorgon till 7:00. Upp och käka frukost och sen iväg mot älvsjömässan. 
Vi fixade till våran monter litegrann och vid öppning stod jag där och sålde lite härliga praliner. Det var ändå rätt mycket folk för att vara torsdag. 
 
Senare på dagen var det dags för lite baklabb med Gustav Mabrouk. Där fick deltagarna göra pepparkaksganache och fylla i pralinskal. 
 
 
 
 
 
 
Tävlingen årets konditor drog även igång under torsdagen. 
 
 
 
Denna dag hann man även gå runt och titta lite på andras montrar och shoppa lite. 
 
 
 
En härlig syn. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fredag
 
 
Sista dagen av årets konditor. Juryn provsmakar..
 
 
 
 
 
Några av de tävlandes bord:
 
 
 
 
 
Prisutdelning...
 
 
 
 
 
 
Vinnaren blev Anders Oskarsson! Grattis!
 
 
 Resterade av fredagen var jag i baklabbet och hjälpte till när Jessica Frej och Maria Blohm bakade glutenfritt. 
 
Lördag
 
Dags för kladdkakeracet. Vi var tre stycken som hade hand om det och det var sammanlagt 6 tävlande. Det blev mycket spring och mycket disk men kul var det! 
När vi stod bakom kulisserna så kommer självaste Markus Aujalay in där. Hans son Zack skulle tydligen vara med och tävla. Vilket sammanträffande!
Tv4 var även där och spelade in alltihopa. Ska bli kul o se hur mycket man kom med när det sänds. Ha Ha. 
 
 
 
Vinnaren blev faktiskt Zack Aujalay med sin kladdkaka med brynt smör. Låter såå gott!
Vi hann dessvärre inte smaka på den men vi smakade på de andra 5 bidragen och de var alla farligt goda. 
Vi fick sedan i uppgift att dela dessa kladdkakor barnen hade gjort i småå bitar så att publiken kunde få smaka. Vilket jobb det var alltså. Kladdiga kladdkakor som skulle delas i små små bitar. Men vi fixade det galant och publiken blev väldigt nöjda. 
 
 
 
 
Söndag
 
Dags för bloggduell. En känd konditor tävlade tillsammans med en känd matbloggare. Bland deltagarna kunde man hitta bland andra Fredrik Nyhlen, Caroline Alqvist, Nina hermanssen och faktiskt en av min "gamla" handledare, Karin Bernfalk som jobbade på ett ställe där jag hade min praktik. 
Vi fick serva alla med ren disk och andra redskap som de ville ha. 
Bland de kända konditorerna hittade man Gustav Mabrouk, Sara Hultberg, Per bäckström m.fl.
Detta var verkligen superkul!!! 
Vinnarna blev Linda (från lindasbakskola) och Sara Hultberg (årets konditor 2014).
 
 
 
 
 
 
Har verkligen lärt mig mycket på dessa dagar och samtidigt har vi haft det väldigt kul. 
Här nedan kommer lite övriga bilder från bl.a den andra stora tävlingen under festivalen nämligen Nordic pastry cup och föreläsningar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chokladskulpturer:
 
 
 
 
Skådebröd:
 
 
 
 
 Innan vi åkte hem tackade grundarna (Tony och magnus) oss för vårat arbete. Vi fick även gå upp på scenen innan prisutdelningen vid nordic pastry cup och vi fick en massa applåder får vårat arbete på mässan.
Jättekul!
 
 
Detta är långt ifrån allt som vi var med om dessa dagarna. Men ni har fått en lite inblick i vad jag pysslat med de senaste dagarna i alla fall. 
Hoppas ni gillar`t.
 
 
Ha de gott
 
 
Kajsa
 
2015 - chokladfestivalen

Kanelbullensdag

 
Hur har eran dag varit? 
Min har varit alldelles underbar! En mysig skogspromenad, handling, bilkörning, matlagning och en del bakande också. Det finns alltid tid till att baka. Hehe. 
 
Som de flesta kanske redan vet så är ju kanelbullens dag på ingång. 
Underbart härligt med sådana hära temadagar! 
Jag var inne på lokala mataffären tidigare idag och såg att de hade rea på kanelbullar. Bake-off kanelbullar. Fy. 
Jag kände att jag bara måste baka ta tag i detta och baka något eget. Från grunden. 
Det blev dessa vetelängder med kanel och muscovadofyllning. Såå gottis!
 
Recept finns längre ner på sidan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept vetedeg:
30 gram jäst
3 dl mjölk
120g strösocker
1 ägg
1,5 tsk salt
2 msk kardemumma
100 gram rumsvarmt smör
Ca 700 gram vetemjöl
 
Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
0,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 msk kanel
1 dl strösocker
en nypa salt
 
Uppvispat ägg
Pärlsocker
 
 
Blanda ihop ALLA ingredienser till vetedegen och låt gå i ca 6 min i en degblandare eller knåda den själv dubbla tiden. Låt vila en liten stund. 
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i exempelvis en matberedare. Låt gå en stund. Kavla ut degen som bilder ovanför visar. 
Bred sedan ut fyllningen på den utkavlade vetedegen.
Rulla ihop till en rulle.(Rulla alltså ihop den på långhållet så att den blir smal) Dela rullen i 3 delar. Lägg i pappersformar (finns att köpa på exempelvis åhlens eller lagerhaus). Klipp längderna. Låt jäsa i ca en timma. 
Pensla på ägg och strö pärlsocker över längderna.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 min. 
 
Ta ut och låt svalna. Dela i skivor och servera!
 
(recept på vetedeg från Johan Sörberg)
 
 
Mysig helg på er!
 
 
Kajsa
4 oktober - kanelbullensdag