Kolabollar

En lite sötare (och godare) variant av chokladbollar. Dessa samkar mera kola och mindre kakao. 
 
 
 
 
 
 
 
Recept till ca 15 st:
 
200 g margarin
1,25 dl socker
5 dl havregryn
1 dl kolasås
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 msk marsanpulver
 
100 gram ljus choklad
lite kokos
 
Gör såhär:
Vispa ihop smör och socker. Blanda ner alla övriga ingredienser och vispa lite till. Rulla till runda bollar och ställ in i frysen i ca 10-15 min. Smält chokladen i micron. Rulla de lite stelnade bollarna i chokladen. Häll på lite kokos. Ställ dem i kylen i en halvtimme innan servering. Klart!
 
Lycka till,
Kajsa
choklad - chokladbollar - kolabollar

Creme brûlée

Recept på creme brulee. Är en relativt enkel (osvensk, hehe) dessert som serveras med ett krispigt flarn och en syrlig bärkompott. Går att förbereda långt i förväg.
 
 
 
 
 
 
Creme brulee:
5 äggulor
1 dl socker
5 dl grädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
 
Lite rörsocker till flamberingen.
 
Gör såhär:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg både stången och urskrapet i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Koka upp och låt svalna.
Dela äggen. Vispa ihop för hand socker och äggulor i en bunke. När grädd och mjölkblandningen svalnat så häll samman dem. Vispa samtidigt som du häller. Sila sedan bort stången. Häll i 6 st formar och sätt på en plåt med hög kant. Värm vatten i en kastrull och häll det i plåten(vattenbad). Häll vatten så att halva formarna är i vatten.
Grädda i 100 grader i ca 1:30 h-2h i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna.
Förvara i kyl.
När de ska serveras, häll på lite rörsocker och kör lite med flamberaren tills allt socker smält. För att få ett extra krispigt sockerlager så häller du på socker igen och flamberar två gånger. Servera med exempelvis bärkompott och kokosflarn.
 
 
Bärkompott:
1 dl socker
1 dl vatten
0,5 liter bär (ex hallon, björnbär, blåbär, jordgubb)
knappt 1/4 dl maizena + lite vatten att röra ut det med.
 
Gör så här:
Koka upp sockerlagen. Häll i bärn och maizenan (blandat med lite vatten). Koka en stund tills mjölsmaken försvunnit. Låt svalna och förvara i kyl.
 
 
Lycka tiilll,
 
Kajsa

Ännu mera cupcakes

Vi avslutar denna trevliga vecka med ännu ett cupcakesrecept. Kika in imorgon för att spana in det nya temat. Trevlig helg.
 
 
 
 
 
 
 
Recept till 12 st.
2 ägg
2 dl socker 
100g margarin
2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 nypa salt
 
Gör såhär:
Smält margarinet. Vispa ägg och socker. Blanda i alla övriga ingredienser. Skeda upp i formar (3/4) och grädda mitt i ugnen i ca 10 min. 175 grader. De ska va lite kladdiga i mitten.
 
Frostingrecept finns HÄÄR.
 
Jag spritsade frosting på kanten runt muffinsen, och sedan rev jag lite choklad och la i mitten. Och en sockerdekoration på det. Det som är så bra med cupcakes är ju att man kan ju göra dem precis hur man vill. Det finns ju inga direkta rätt eller fel.
 
Lycka tiill
Kajsa
 
cupcakes