Kistamässan Stockholm 2014

Hej på er!! I förrgår kom jag hem från stockholmsresan med min klass. Vi var och besökte Kistamässan där det va bagerimässa. Det fanns såå himla mycket kul att kolla på. Och oj vilken inspirationskälla. Rena guldgruvan. Det va smakprover överallt. Det fanns donuts, macarones, chokladpraliner, lax, kakor,bakelser, wienerbröd, tartletter, smoothies, frukt, skagnröra och massa andra saker. Det va även en massa tävlingar och aktiviteter. Tex så kastade vi kakor (nej, inte riktiga) med chans att vinna choklad. Fast det va så svårt så det sket sig för min del. 
 
I alla fall så kommer här en väldigt mycket bilder från hela resan. Enyoj.
 
 
Avfärd mot stockholm Onsdag. 
 
 
Lunch på ikea kungens kurva först.
 
Efter måltiden när vi skulle ta oss ut så gick vi lite vilse på ikea. Det va så stort så det går knappt att jämföra med Ikea Kalmar.
 
Vi fick i uppgift att gå runt på en hel del konditorier i stockholm och hitta det som vi tyckte va bäst. Detta är ifrån NKBröd.
 
 
 
I gallerian.
 
 
Och de efterlängtade starbucksbesöket:)
 
 
 
Detta va ett annat fint cafe vi besökte. 
 
 
 
 
 
Senare inkvartering på Scandic Star sollentuna. Det va jättefint.
 
 
 
 
 
Vi bodde på översta våningen.
 
 
 
 
Poolen va varm och go,
 
 
 
 
 
 
Frukost scandic. Torsdag.
 
Avfärd mot kistamässan.
 
 
 
Det fanns så fina tårtor så jag vet inte vad.
 
 
 
 
 
 
 
Tävlingen årets bagare i full gång.
 
Och nu till det bästa: Provsmakningen!!! Smaskens!
 
 
 
Lax till lunch.
 
Här har vi Johan Sörberg då ja.
 
En av de tävlande. (tävlingen avgörs idag Lördag!)
 
Här har vi då mannen som är utsedd till Världens bäste bagare. Håkan Johansson.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite av de vackra gratisgrejerna. Denna är perfekt till isiga vintrar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Har såå mycket tidningar och recept nu.
 
 
 
Det va lite bilder ifrån stockholmsresan. Jag tycker att vi hade jätteroligt och tycket att vi kunde ha sovit en natt till där. Jag kommer definitivt att åka på flera mässor och samla inspiration. Det va riktigt riktigt kul faktiskt.
Och den här tävlingen "årets bagare" avslutas i eftermiddag, och det ska bli mycket intressant att se vem som tar hem titeln. Båda var ju så duktiga. 
 
Kajsa
 
baka - kistamässan

Cronuts. Veckans bakverk v37

 
Jajemän. Cronut blev ju veckans bakverk. Och det va ju trevligt. Att prova något som jag aldrig gjort förut. Jag kollade upp lite olika recept och hittade ett som jag tyckte verkade bra.Dessa cronutsen reste sig inte riktigt lika högt som jag hade velat. Men resultatet va helt okej för ett första försök. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du behöver:
 
 
1,5 dl mjölk (37grader)
1/4 pkt jäst eller 1 msk torrjäst
0,75 dl strösocker
2st ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
230g rumsvarmt smör
0,5 dl mjöl till smöret
 
Lite florsocker till frostingen+vatten
Vispad vaniljkräm ca 4 dl
Liten tyll (sprits)
 
Gör såhär:
Blanda ut jästen med mjölken. Häll ner socker, ägg, vaniljpulver och salt och blanda runt lite till. Häll i mjölet och arbeta ihop till en deg. Lägg på ett baklåtspapper och in i kylen i 30 min.
 
Blanda smöret med mjölet.
 
Ta ut degen. Kavla ut den på mjölad bänk till 30x45 cm. Bre sedan på smörkrämen över hela degen. Vik sedan ett treslag. Dvs att du viker in högerkanten 2/3 mot den andra änden. Vik sedan över resterande deg så att degen får tre lager. 
 
Efter att du gjort såhär så får du kyla degen i ytterligare 30 min. Du ska vika ett treslag sammanlagt 4 ggr och låta degen vila 30 min mellan varje vikning.
När du är färdig med sista vikningen låter du degen ligga i kylen i några timmar, gärna över natten. 
Efter degen vilat färdigt så kavlar du ut degen till lagom tjocklek. Cirka 5 millimeters tjocklek.
Tryck ut rundlar och gör ett hål i varje rundel. Använd exempelvis en kork.
 
Lägg på baklåtspapper och låt vila i en timme.
Värm sedan olja i en kastrull och värm den till 180 grader. Lägg i 2 cronuts åt gången och grädda o fritera någon minut på varje sida. Passa så att de inte blir för mörka!! ta sedan upp dem och lägg dem på hushållspapper. Ta spritspåsen med en liten spetsig tyll och fyll den med vaniljkräm. Tryck försiktigt ner och tryck ut vaniljkräm i cronutsen. Det räcker med att du gör ca 5 små tryck i hela cronuten.
Doppa i strösocker. Blanda florsocker och lite vatten. Häll över frostingen över cronotsen och servera.
 
Är det några funderingar så är det bara att fråga på.
Lycka till!!
 
Kajsa
 
 
 


cronuts - veckans bakverk