Daimbakelser

 
 
Häromdagen så fick jag 1/3 tårtbotten över. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra med den. Känns så onödigt att kasta när den var fullt användbar. Så kom jag på att jag kunde göra några mini-bakelser med "daimmousse"* i. Vilken bra ide alltså. Så himla enkelt och så himla gott!
Jag använde en utstickare (ca 7cm i diam) och fick ut 9 små rundlar av min tårtbotten. Detta fick bli 3 stycken daimbakelser. 
 
 Smarriga bakelser med härligt len "daimmousse"*. Perfekt att bjussa på nu till påsk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept till 3 stycken:
 
1/3 tårtbotten (dela en tårtbotten på 3 med en kniv eller en "anslagssåg")
2-3 dl vispad grädde (mer eller mindre beroende på om du vill spritsa grädde på sidorna)
Chokladdekorationer
 
"Daimmoussen"*
1 dl vispad grädde
100g Marabou daim
 
Gör så här:
Börja med att smälta daimchokladen i en skål i micron. Ställ åt sidan och låt svalna litegrann. Vispa 1 dl grädde. Vänd försiktigt ner chokladen i grädden. Rör om en stund tilsl allt blandat sig. Ställ in i kyl.
 
Tryck ut rundlar ur sockerkakan med exempelvis ett glas, en rund pepparkaksform eller en utstickare i valfri storlek. 3 stycken rundlar per bakelse. 
Vispa grädden som ska vara på bakelserna.
Bre på "daimmoussen"* på 3 st av bottnarna. Lägg på en botten och lägg på "daimmousse"* ytterligare en gång. Lägg på sista botten och stryk upp bakelserna (täck dem med grädde). Garnera på valfritt sätt. Använd gärna tyllar och spritsa lite grädde ovanpå och/eller på sidorna. Dekorera med chokladdekorationer eller varför inte med lite krossad daim?
 
* Anledningen till att jag skriver "daimmousse" på detta vis är att denna "moussen" är en sk. fuskmousse.  I denna moussen används inga äggulor. Mycket svårt att misslyckas med denna variant.
Den må vara simpel att göra, men jestanes så god den är!!
 
 
 
Kajsa
bakelse - choklad - påskbakelse

Våffeldagen?

 
 
Knappast att någon har missat att det är våffeldagen idag om man vart inne på någon slags social media. Då det redan finns nära en miljon våffelrecept överrallt idag så bjussar jag er på ett marängrecept istället. 
Världens enklaste och godaste maränger. Du gör dem enkelt i vattenbad och smaksätter med vad du tycker är gott. 
 
Samma smet-3 sorter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grundrecept som du smaksätter precis som du vill:
(vattenbadsmaränger)
 
4 dl äggvitor
4 dl strösocker
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 125 grader.
Häll i sockret och äggvitan i en minder gryta. Ställ i vattenbad i en större gryta. VIspa medans vattenbadet värms upp med elvisp. Smeten ska ha blivit glansig och helvit. 
Blanda ev i någon smaksättning. Om du gör chokladmaränger så hackar du ca 200 gram choklad och vänder försiktigt ner det i smeten. Skeda upp på bakplåtspapper.
Vill du göra spristsade maränger så häller du i smeten i en spritspåse, gärna med en tyll i, och spritsa ut önskade storlekar. 
Grädda i mitten av ugnen i 35 min. Låt dem därefter stå öven natten med en träsked i ugnsluckan så där kommer in luft. Sedan är det bara till att servera! Förvara i en lufttät burk.
 
Kajsa
chokladmaränger - maränger

Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass

 
Idag är det en glassdag. Glassdagen där glassen ska tillverkas av närproducerade råvaror. Kort och gott en miljöglass. Tänk att kunna äta glass med gott samvete! 24 Mars är förmodligen min nya favoritdag på hela året. Näst efter Julafton. 
Denna dagen firar vi med snabb hemgjord glass! Detta recept gick superdupersnabbt att färdigställa och tar ca 2 timmar i frysen. Ingen glassmaskin behövs!
 
Denna varianten har jag smaksatt med vaniljpulver, men smaksättningen kan ju varieras till det oändliga. Nötter, bär, choklad, nutella, chokladboll, polkagris, nutella, u name it!
 
 
 
 
 
 
Vaniljglass:
Recept till ca 2-3 portioner.
 
2,5 dl grädde
2 äggulor
1/2 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
 
Gör så här:
Vispa grädden, men inte för hårt. Blanda äggulor, socker och vaniljpulver i en bunke. Vispa med elvisp tills den blivit lite porös. Vänd sedan ner äggblandningen i grädden. När allt är ihopblandat så häller du det i en lämplig form. Sätt sedan in i frys i ca 2 timmar. 
Servera med exempelvis färska bär, maränger, chokladsås, strössel eller ät den naturell. Smaskens!
 
Kajsa
europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass - glass - strössel - temadag