Adventsmys

 
Nu riktigt känner man att julen är på ingång. Första ljuset är tänt. Glöggmyset har börjat. Julklappar slås in.  
Frysen är fylld till bredden med julkakor och godis från "julkalenderbaket". Underbart! 
 
 
Ha en fortsatt myyysig första advent, 
 
Kajsa
 

Julkalender 2014

 
Imorgon 08:00 smäller det! Då börjar årets julkalender här på bloggen! Jag kommer alltså att länka & tipsa om en bakblogg ända fram till jul. Det som är lite roligt också är att jag har provbakat bakverk från dessa fiina bloggar. Visst låter detta spännande?
 
När jag nu kollat runt här på nätet och sökt bakbloggar till kalendern så blir man förvånad över hur många bakbloggar det verkligen finns. Bakbloggare som kör på sin egna stil och skriver massa goa recept! Det är så inspirerande och roligt att se så många som tycker om att baka. Sånna som är precis som jag. Kakgalna.
 
Vi synes i morgon.
 
Kajsa

Veckans bakverk v.48. Creme brûlée med saffran och passionsfrukt.

 
Så mumsigt med den juliga saffranssmaken till den syrliga passionsfrukten. Denna creme brulee (också kallat: "kräm brulle") är en riktig höjdare till advent!
 
 
 
Det absolut bästa med creme brulee tycker jag är den lena konsistensen på puddingen och den knapriga ytan som blir av bränningen. Denna dessert görs mycket enkelt av grädde, mjölk, äggulor och socker. 
Just creme brulee är min abosluta favoritdessert. Därför blev jag så glad när NI röstade fram denna som veckans bakverk. 
 
 
 
 
 
Recept till 5 (rätt små) formar:
 
4 äggulor
0,75 dl socker
3 dl grädde
0,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
15 ml saffransarom (dr oetker) eller 0,5 g saffran
2-3 passionsfrukter
 
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull (till vattenbadet i ugnen).  Vispa ihop äggulorna och hälften av sockret till en porös smet. Häll i saffran. Låt stå i rumstemp sålänge. 
Koka upp grädde, mjölk och resterande socker. 
Ta bort från plattan och häll i en tunn stråle i äggblandningen under konstant vispning. 
Häll i små formar och ställ på en plåt med hög kant. Häll i det kokande vattnet upp till hälften av formarna och grädda i ca 1-1,5h (beroende på hur mycket smet du har i formarna och hur stora de är). När de är färdiga ska de ha "stannat".
Ta ut och låt svalna. Sätt in i kyl och låt stå ett par timmar. 
 
Vid servering:
Häll lite rörsocker på varje brulee. Bränn med en brännare eller grilla i ugnen högst upp i ca 250 grader tills de blivit gyllenbruna. 
Häll på en halv passionsfrukt på varje brulee. Servera direkt.
 
Kajsa