Kaffets dag

 
Idag tillägnar vi dagen åt en av världens mest älskade drycker. KAFFE! Tänk er en värld utan kaffe. FASA!
 
 
 
Jag gjorde en caramel-kaffe-shake dagen till ära. I detta recept är det kaffesirap i. Det finns numera att köpa i mataffärer i olika smaker. Jättehäfigt tycker jag!
Vill man inte ha någon sådan smaksättning så kan man bara skippa de helt enkelt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Recept till ett stort glas:
 
20 cl starkt kaffe
2 cl caramelsirap
10 cl mjölk
2 kulor vaniljglass
 
Gör så här:
 
Mixa ihop alla ingredienserna i en mixer. Häll upp i lämpligt glas. Dekorera exempelvis med citronmeliss och pudra över lite kakao. 
 
Svårare än så här är det inte. Trevlig kaffe dag på er alla!
 
Kajsa
 
kaffe - kaffe dagen - kaffedagen

Veckans val v.38

 
Veckans val blev.... Chokladbollar på nytt sätt!
Min lillasyster. Hon är en härlig prick. Denna veckan utsåg hon sig själv till att vara ansvarig för veckans val. Så hon slängde ihop ett jättesmarrigt recept med en hel del ingredienser.
Det är inte ofta man ser sina syskon baka. Väldigt sällsynt, men det händer när kakorna som jag gjort tagit slut i frysen. 
 
All cred till min syster som bakat så underbara godingar. TACK! (även fast jag blev lite småputt när hon snodde min nutella)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept: 
200 gram margarin
2 dl socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
2 msk jordnötssmör
2 msk nutella 
2 msk sirap
 
Gör såhär:
Blanda margain och socker med en assistent. Häll i övriga ingredienser och blanda. Rulla till bollar och rulla i exempelvis lite kokos. Dekorera gärna ytterligare med några marsipanhjärtan som du lätt trycker ut med en hjärtform. 
 
Färdigt!
 
 
 
Denna veckan blir en liten specialare (ingen veckans val alltså) på grund av att det vankas födelsedag...
Spännande !
 
Kajsa
choklad - chokladbollar på nytt sätt

Tunn och ljuvlig Nutellakaka

 
 
 Det är alltid lika roligt att hitta på lite nya bakverk och använda de ingredienser som finns hemma. Det är precis det jag gjort idag. Det blev en härlig kexbotten med nutella och chokladfyllning. Faktiskt är den endast 1 cm tjock och det är det som gör den rätt unik.
 
"Rasande elegant!"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept:
250 gram digestive
70 gram margarin
2 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
200 gram nutella
50 gram mörk choklad
0,5 dl grädde
 
Lite nutella att spritsa på kakan som dekoration
citronmeliss
flingsalt
 
Gör så här: 
 
Kexbotten:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa digestive, margarin och vaniljsocker till ett pulver. Klipp ett bakplåtspapper lika stor som botten i en löstagbar form (21cm ca) och lägg i det i formen. Tryck ut kexpulvret med en sked så att det blir ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen i 10 min. Ta ut och låt svalna.
 
Fyllningen:
Koka upp grädden. Häll i hackad choklad och nutella och rör om tills det smält ihop. Fördela över den avsvalnade kexbotten och ställ in i kylen i en halvtimma. 
 
Dekorera med att exempelvis spritsa lite nutella runt om på kakan, strö över lite flingsalt och lägg på lite citronmeliss. 
Servera med en klick grädde.
 
 
Kajsa
nutella