Så lätt gör du en pikeringsstrut

Du behöver ett baklåtspapper och en palett.
 
Vi baklåtspappret på mitten. Dra med fingret så att vecket blir skarpt.
 
Dela pappret med paletten på detta vis.
 
Nu har vi två delar att jobba med. Vi lägger undan den ena så länge.
 
 
Vik ihop pappret diagonalt så att hörnen möts. Tryck till på den vikta kanten. Dela med paletten ännu en gång så att du får två bitar.
 
 
Såhär ser de ut.
 
 
 
 
Ta tag i den "breda" delen av pappret. 
 
 
Vänd den delen inåt och forma som en strut. 
 
 
Snurra ihop det hela till en strut med en spetsig spets.
 
 
 
Vik ner flärpen i pikeringsstruten så den inte faller sönder.
 
 
Färdig att användas!!
 
 
 
Tips! Du kan vika spetsen på struten innan du häller i något så inget rinner ut medan du fyller den.
 
När du fyllt struten så är det bara till att vika igen den som ett paket vid öppningen. Klipp ett hål efter önskad storlek. Klart!
 
 
Kajsa
pikeringsstrut

Pain au chocolaté på burk.

Nu ska jag berätta om något roligt som jag aldrig testat förut.
Igår så prövade jag att göra pain au chocolate på burk. Ja, lite fusk kanske men det är ju alltid kul att testa. Först så rev man upp burken från sidan o så trillade hela degen och de medföljande chokladpinnarna ut. 
Degen va redan utkavlad och mätt i 8 lika stora rektanglar. Det va bara att dela för de va redan utskärda med. Så praktiskt! Sedan va det bra till att rulla ihop med ett par bitar chokladstänger och grädda i ugnen. Gick mycket snabbt och det va enkelt också!
 
 
 
 
Rätt så fina blev de allt tycker jag:)
 
 
 
 
 Kajsa

Apelsinkola.

Provbakade lite förut idag. Okej. Det är länge kvar till jul, men det gäller att göra julgodiset i tid. Det fick bli apelsinkolor.
 
 
 
 
Recept:
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
0,5 dl sirap
0,5 tsk ättika
2 pkt dr. oetkers apelsinzest
 
Gör så här:
Koka ihop alla ingredienserna utom apelsinskalen. Förbered knäckformar på en plåt. Koka tills smeten klarar kulprovet (dvs att du häller lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Ta sedan upp smeten ur vattnet och forma den till en rund kula. När den känns stabil så är det färdigt)
Häll i apelsinzesten och rör om. Fördela sedan smeten i knäckformar (ev lite oljade så släpper pappret lättare). Låt stelna. Och om du vill ta bort pappret som jag gjorde och låta kolorna vara "nakna" så ställ in dem i frysen en stunde så lossnar de lättare. 
 
Kajsa