Så kavlar du egna Wienerbröd

 
Halloj!
 
Länge sedan sist eller vad säger ni? Vad härligt att se att ni läser fast jag är på vift! Har ju varit lite frånvarande här och detta på grund av att vi har haft vårat teoretiska gesäll-prov i skolan. Provet skrevs igår och det är skönt att det nu är över. Puh. Det känns mycket bra att vara på banan här igen efter allt pluggeliplugg.
Observera att inlägg i kategorin: "Kajsa testar" kommer att publiceras varannan fredag framöver!
 
Idag, just på självaste valborgsmässoafton bjuder jag er på lite härligt frasiga wienerbröd med en hemkokt vaniljkräm. Denna gång med steg-för-steg bilder för den som är nyfiken att se hur jag kavlar mina wienerbröd!
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Receptet ger ca 25 stycken färdiga wienerbröd:
 
300g vatten
60g färsk jäst
75g strösocker
850g vetemjöl
10g salt
30g rumsvarmt smör
3 ägg
 
500g kylskåpskallt SMÖR att kavla med
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna till degen (OBS inte kavlingssmöret!) i en assistent eller för hand. Degen ska bara gå ihop och behöver inte köras mer än 3 minuter.
2. Platta ut degen på ett mjölat bakplåtspapper, plasta med plastfolie och ställ in i kylen i 20 min.
 
3. Skär under tiden det kalla smöret i 9 bitar. Lägg ett bakplåtspapper över och under och banka ihop till en enda stor smörplatta. 
 
 
 
4. Ta fram degen och kavla den dubbelt så stor som smörplattan.
 
 
 
5. Lägg på smörplattan mitt på degen och vik in kanterna.
 
 
 
6. Vik in de båda sidorna till mitten.
 
 
7. Vrid degen och kavla den på långhållet så att den ser ut som på bilden.
 
  
8. Vik in ena kanten till lite mer än mitten.
 
 
 
 9. Vik den andra kanten över den andra kanten. Nu har du gjort ett treslag. Vi ska göra 3 stycken treslag. Plasta degen och ställ nu in den i frysen i 5 minuter.
 
 
10. Ta fram och upprepa samma kavling och vikning igen. Efter 2:a vikningen ställer du in hela degen i frysen i ytterligare 5 minuter.
 
 
 
 
11. Gör ett treslag en sista gång, kavla ut den till ca 30x60 cm och ställ in i frysen i 5 min till.
 
 
 
  
 
12. Ta fram hela degen och dela remsor med en vass kniv, ca 1,5 cm breda.
 
 
 
13. Ta en remsa och snurra på bordet med båda händerna så att detta möster bildas.
  
 
14. Forma som ett S.
 
 
15. Lägg ner ändarna i hålen.
 
 
16. Tryck till lite lätt.
 
 
17. Vänd s:et upp och ner och lägg på bakplåtspapper.
 
 
OBS! Inte så tätt som på bilden, dessa skulle frysas in.
 
 
 
18. Låt jäsa under bakduk i 1,5-2 timmar. Gör under tiden vaniljkrämen.
 
 Recept vaniljkräm:
5 dl mjölk
120g strösocker
2 vaniljstänger (eller 2 msk vaniljsocker)
120g äggula
40g maizena
50g smör
 
Gör så här:
1. Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur innehållet. Koka upp de urskrapade stängerna och innehållet (eller vaniljsocker) tillsammans med mjölk och socker. Sjud i 5 min. 
2. Ta bort från plattan och låt dra i 10 minuter.
3. Blanda under tiden äggula och maizena i en värmetålig bunke.
4. Häll ner den varma mjölken under vispning i äggblandningen i en tunn stråle.
5. Häll tillbaka i grytan.
6. Värm igen till 84 grader eller tills den blivit rätt så tjock.
7. Vispa till sist ner de rumsvarma smöret. 
8. Häll i en bunke, plasta och låt svalna. Förvara i kylen.
 
 
19. Efter jäsningen: Sätt ugnen på 200 grader. Spritsa små klickar vaniljkräm i varje hål av åttorna. 
 
 
 
 
20. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-13 minuter. De ska vara gyllenbruna.
 
21. Låt svalna. Pudra över florsocker och servera!
 
 
 
 
 
 
 
Lycka till
 
Kajsa
elvafika - wienerbröd - wieneråttor

Praktik 2016

Hej på er!
 
Nu är min praktik över för denna gången. Hujedamej så fort det går när man har roligt! Man lär sig faktiskt mycket mer än vad man tror på 6 veckor.
Jag var både inom bageri/ konditoridelen och fick göra massvis med kul bakverk och bröd.
 
Här är lite smått och gott som jag pysslat med:
 
 
 
 
Sockerkaka med mandelflagor, mycket gottis.
 
 
 
 
Macarones med citronsmak.
 
 
Kolagrottor, en småkaksbotten med havregryn fyllda med en chokladkola.
 
 
Arraksbollar, en stor personlig favvo.
 
 
 
Passion och mjölkchokladsmoussetårta.
 
 
 
Semlor i mängder! 
 
 
Och vad jag tyckte var roligast?
Jag skulle nog säga mousse. Jag fick göra en massa mousser till olika bakelser och tårtor. 
Superkul! 
 
 
 
Kajsa 
 
 
 

Kajsa testar: Vaniljkräm

God förmiddag!
 
I dagens Kajsa Testar ska vi ta reda på vilken vaniljkräm som är absolut godast.
Är det verkligen någon större skillnad på köpe-vaniljkrämer och hemmagjord? Vad tror ni?
Vilken vaniljkräm brukar du använda i dina bakverk?
 
 
 
 
Jag ska börja att presentera de 4 olika krämerna som jag testat. 
 
 
1. Vaniljkräm kokt med vaniljstång (ett gammalt recept jag haft i några år) Recept på denna vaniljkräm finner du längst ner i inlägget.
 
 
 
 
 
 (bild från dr oetker)
 
 
 
 
 
 
2. Vaniljkräm med vaniljsocker (icakurirens recept)
 
 
Länk till icakuriren HÄR:
 
 
 
 
 
3. Den klassiska marsankrämen (köpt som blandas med mjölk)
 
 
 
 
 4. Tre kockars vaniljkräm (köpt som blandas med mjölk)
 
 
 
 
 
Hmm.. På vilket sätt ska jag testa de här olika krämerna då? 
Jamen varför inte i vaniljbullar? Perfekt ju! Jag slängde ihop en vetedeg och gjorde vaniljbullar på alla de 4 olika vaniljkrämerna. Jag lät min familj äta 4 vaniljbullar var (tänk vilken god middag de fick) sen fick de säga vilken de tyckte var godast. Resultatet blev följande:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Recept med vaniljstång
Utseende: Inte jättegul. Har en superfin konsistens som kan användas till mycket.
Smak: Här snackar vi vaniljsmak. Äkta vanilj, inga konstigheter! Har en fin och len krämighet.
 
2. Icakuriren
Utseende: Den blev lite grynig i konsistensen efter den stått ett tag i kylen. Det är inte det att den är överkokt eftersom att den inte gick över 85 grader vid sjudningen. Jag vet att jag gjorde denna en gång för ett par år sedan och då med liknande resultat. Den bar sig lite lustigt åt just i vaniljbullarna då den inte stannade kvar i bullen.
Smak: En lite äggig smak, inte alltför söt och mycket god. Slår båda köpekrämerna. 
 
 
3. Marsankräm
Utseende: Har en väldigt gul färg.
Smak: Smakar potatismjöl/maizena och konstgjort men har en krämig och fin konsistens.
 
 
 
4. 3 kockars vaniljkräm
Utseende: Väldigt vit. En tradiotionell vaniljkräm tycker jag ska vara lite gulaktig då den ska innehålla äggulor.
Smak: Denna smakar inte så mycket. En väldigt svag smak av vanillin.
 
Vinnaren är..... receptet med vaniljstång!
Varför? Jo, smaken är överlägset bäst likaså konsistensen. Detta är en mycket krämig vaniljkräm som passar till allt! En vaniljkräm ska innehålla ÄKTA vanilj och inte vanillinsocker för att uppnå bästa resultat. (Om du vill lära dig skillnad på vaniljsocker och vanillinsocker kan du läsa mitt äldre inlägg om vanilj HÄR: )
 
 
2:a kom icakurirens recept. Rekommenderar dock inte att använda den krämen i vaniljbullar då den hellre vill vara utanpå bullen än inuti.
 
3:a Marsankrämen. En klassiker som finns i många hem. Kan alltid vara bra att ha om tiden är knapp.
 
4:a 3 Kockar. Inte så mycket smak, inte så mycket färg. Men bättre än inget!
 
 Vad roligt det var att få testa vaniljkräm! Och mycket gott. Det blir en helt annan sak när man smakar alla olika sorterna på en gång. Det är då man märker detaljer och ser tydliga skillnader. 
Vad har vi lärt oss av detta testet? Jo, att den absolut godaste vaniljkrämen, den gör du själv från grunden av ÄKTA råvaror!
 
 Recept vaniljkräm:
5 dl mjölk
120g strösocker
2 vaniljstänger
120g äggula
40g maizena
50g smör
 
Gör så här:
1. Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur innehållet. Koka upp de urskrapade stängerna och innehållet tillsammans med mjölk och socker. Sjud i 5 min. 
2. Ta bort från plattan och låt dra i 10 minuter.
3. Blanda under tiden äggula och maizena i en värmetålig bunke.
4. Häll ner den varma mjölken under vispning i äggblandningen i en tunn stråle.
5. Häll tillbaka i grytan.
6. Värm igen till 84 grader eller tills den blivit rätt så tjock.
7. Vispa till sist ner de rumsvarma smöret. 
8. Häll i en bunke, plasta och låt svalna. Förvara i kylen.
 
Trevlig helg! 
Kajsa
 
vaniljbullar