Kolatårta med chokladtäcke

 
 
Vilket underbart väder vi har haft de senaste dagarna! Sommaren är här för att stanna!
Varför inte bjussa in till lite tårtkalas i de varma vädret? Kanske baka en liten kolatårta? 
 
Kolatårta med chokladganasch.
Kola och choklad är en supergod kombination ju! I detta recept ingår en hel del olika moment, men det är inte särskilt svårt. Hur du gör den, steg för steg finns i receptet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept till 1 tårta:
 
Botten:
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
 
Kolasås:
1,5 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
 
 
Chokladsmörkräm:
200g margarin
2 msk kakao
1,75 dl florsocker
 
Chokladganasch:
2 dl grädde
150g hackad choklad
 
+1 dl vispad grädde att ha emellan tårtan
 
Gör så här: 
Botten.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (21 cm i diam). Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Sikta mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen med en slickepott. Häll ner smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 min. Prova med en provsticka och se om sockerkakan är färdig. Om inget fastnar på stickan är kakan klar.
Ta ut och låt stå i 5 min. Vänd sedan kakan på en stor tallrik eller en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna.
 
Kolasåsen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka i ca 5-10 min. Den ska vara lite trögflytande. Ta bort från plattan och låt svalna.
 
Vispa 1 dl grädde att ha emelllan tårtan.
 
Chokladsmörkrämen. Blanda alla ingredienser till smörkrämen och vispa ett bra tag tills den blivit mjuk. Ställ inte in i kylen!!!
 
Chokladganaschen. Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen. Rör om och häll i 2 msk smör. (ganaschen blir rätt lös)
 
Bygg ihop hela tårtan innan du gör ganashen.
 
1. Skär tårtbotten i mitten.
2. Bre på kolasåsen på ena halvan.
3. Bre på 1 dl vispad grädde på kolasåsen.
4. Lägg på den andra halvan.
5. Stryk upp hela tårtan med chokladsmörkräm.
6. Ställ in tårtan i kylen i ca 2 h.
7. Ta ut tårtan en liten stund innan du häller på ganaschen så den inte är alltför kall.
8. Bre på ganaschen.
9. Dekorera ev med jordgubbar/hallon/passionsfrukt/choklad och lite kakao.
10. Klart!
 
Lycka till!
Kajsa
 
2015 - chokladtårta - kolatårta

Nationaldagen

 
5:e Juni, imorgon är det Sveriges Nationaldag!
Låt oss alla fira dagen med en svensk klassiker;
Chokladbiskvier!!
 
 
 
 
Recept till ca 25 stycken
 
Biskvibottnar:
400 gram mandelmassa
200 gram strösocker
180 gram äggvita
 
Chokladsmörkräm:
375 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 dl kakao
 
300 gram choklad att doppa dem i
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader.
Kör mandelmassan och sockret med vinge i en assistent. Häll därefter i lite äggvita i taget för att undvika klumpar i smeten. Ju mindre du häller i åt gången, desto bättre blir bottnarna i slutändan. 
Häll ner smeten i en spritspåse med tyll (exempelvis storlek 9) och spritsa lika stora bottnar på bakplåtspapper. 
Det viktigt att inte låta bottnarna stå framme en längre stund, utan sätt in dem i ugnen direkt när du är klar. Annars riskerar dem att få en hinna och då spricker de i ugnen.
Grädda mitt i ugnen i ca 14-15 min (kan ev. bli lite längre) tills de blivit härligt ljusbruna.
Låt dem svalna på plåt.
För att bottnarna ska bli enklare att lossa senare så är det en fördel om man säter in dem i frysen ett tag.
 
Smörkrämen:
Kör de rumsvarma smöret länge med vinge (kan gå hur länge som helst men ca 15-30 min går bra) . Häll i florsocker och kakao och kör en stund till. 
  
Bre på smörkrämen på undersidan av en botten med en palett eller en sked. Vill man ha den lite plattare varianten så tar man en palett och vill man ha dem lite mera runda så tar man en sked.
Ställ sedan in i kylen i någon timma.
 
Smält chokladen i micro eller i vattenbad. OBS! Tänk på att vara försiktig om du ska smälta choklad i vattenbad. Om det kommer ånga eller vatten i chokladen skär det sig och blir inte bra.
Doppa biskvierna och sätt ev i en flagga (nationaldagen!!) och låt dem därefter stelna i kyl. 
 
Bjussa någon du tycker om på en (eller två).
Mums!
 
 
Kajsa
choklad - chokladbiskvier - mandelmassa - nationaldagen - äggvitor