Schweiz del 3

 
Dag 3
 
Denna dag var det dags för den sista kursdagen i Schweiz. Nu var det min grupps tur att ha kurs i konditoriet. Lärarna gick igenom olika sorters tårtbottnar, både tekniker och recept.
Vi fick också en demostration i chokladdekorationer.
 Kommer absolut bli användbart i framtiden.
 
 Efter ett par timmar teori så var det våran tur att börja tillverka olika desserter. Vi blev indelade i smågrupper om 4 och min grupp fick uppgiften att göra desserten: "Orange dream".  I den fanns en jelly med stjärnanis, en krispig botten med pralinee och en blodapelsinmousse över. 
 
Alla grupper gjorde olika desserter som vi senare på kvällen skulle få äta som en buffe. 
Här snackar vi dessertbuffe! 7 olika desserter, och det är klart att man måste smaka alla. 
 
Senare på kvällen så delades det ut kurscertifikat till alla oss deltagare. Vi tackade lärarna för allt och vi gav dem lite presenter. De fick alla varsin flaska av lokalt tillverkad rapsolja från Skåne. 
 
 
 
 
 
 
 
Kajsa
 
2016 - bakkurs - schweiz

Schweiz - del 2

 
 
 
 
Dag 2
Då var det dags för lite bakning i Schweiz då. Vi vaknade runt 06:00. Tog oss från hotellet till skolan och mot frukosten. På frukosten serverades bröd. Väldigt mycket bröd. Där fanns många olika sorter, jag skojar inte om jag säger att det fanns 30 olika bröd. Till bröden serverades även olika ostar.
Direkt efter frukosten så började lektionerna. Vi delades upp i grupper och blandades med Göteborgklassen. Våran grupp började i bageriet. Vi fick lära oss en massa användbara saker. Bla fick vi testa olika brödsorter och bedöma utseende, smak, textur mm. 
Vi fick även baka en hel del med lärarna. Vi gjorde chiabröd, solrosbröd, brödsticks och lite annat.
Vi slutade 16:30. På kvällen tog vi oss in till stan och gick "strandpromenaden".
Gick tillbaka till hotellet och somnade kort därpå.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kajsa
choklad - schweiz

Pinnsemla

 
 
 
Semmelwrap, semmelkladdkaka, semmelsmoothie, semmeltårta, semmelbukett. Semla är en klassiker med många varianter. Här kommer ännu en. Pinnsemlan!!
 Denna är supersmidig att äta, den är avlång och det blir inte lika mycket kladd i ansiktet som med en rund orginell. I denna varianten har jag även gjort egen mandelmassefyllning från grunden. Att baka från grunden spelar verkligen en stor roll för smakens skull. Äkta vara kan bara inte bli fel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Saftiga semlebullar 13-15 st
/70 g per bulle
 
 
1,5 dl vatten
1 dl mjölk
50g jäst
100g rumsvarmt SMÖR
100g socker
2,5g salt
5g kardemumma
525g vetemjöl special
 
Gör så här: Börja med att hälla alla ingredienser förutom saltet i en assistent.
Kör degen långsamt i 6 min. Tillsätt därefter saltet och kör i ytterligare 3 minuter.
Dela degen i 70 grams bitar. Rundriv och rulla ut till ca 15 cm långa längder. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa på varm plats i ca en timme. Grädda i mitten av ugnen på 220 i ca 7-8 min. De ska bli lite bruna. Ta ut och låt svalna på plåten.
 
Skär tunna "lock" på semlorna och gröp ur lite ur 4 stycken semlebullar.
 
Fyllning till 4-5 semlor:
 
100 g sötmandel
100g socker
1 krm ekologiskt vaniljpulver
Ca 3 msk mjölk
"urgröpet " från semlorna
 
1 dl vispad grädde
Florsocker
 
Börja med att skålla mandlarna och ta bort skalet. Gör detta gärna dagen innan och lägg mandlarna i blöt över natten. Då blir de mer mjukare och lättarbetade. Mixa socker och mandeln i en mixer. Mixa tills det går att forma en boll som håller ihop av massan. Plasta och lägg in i kylen tills den svalnat.
 
Blanda urgröpet, vaniljpulver, mjölk och mandelmassan i en bunke. Tänk på att hälla i lite mjölk i taget för att undvika klumpar. Är massan väldigt lös från början så kanske det inte är nödvändigt med 3 msk mjölk. Är den för hård kanske det behövs 4 msk osv..
Häll massan i en spritspåse och spritsa en rand på de 4 semlorna. Spritsa därefter grädden ovanpå och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera. 
 
Kajsa
2016 - fettisdagen - semlor