Nougatsås.

Fick idag för mig att jag skulle testa att göra en hemgjord nougatsås. Om man vill så kan man med fördel tillsätta lite ljus choklad för en lite mjukare smak. Såsen går utmärkt att äta äta till exempelvis glass och desserter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du behöver:
100g hasselnötter
2 dl grädde
0,5 dl socker
1 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
ca 20 gram mörk choklad (om man vill kan man även använda ljus choklad)
50 g nougat
 
Gör såsen såhära:
Rosta hasselnötterna i ugnen. Häll de varma nötterna i en handduk, och gnugga bort skalen. Ju noggrannare du är, desto bättre blir resultatet i slutändan. Mixa sedan nötterna, och här gäller det att ha tungan rätt i mun. Jag mixade dom i ca 30 min tills de blev en soppa och knappt inga hasselnötsbitar kvar. 
Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Ta av från plattan och blanda ner vaniljsockret, hasselnötssoppan, nougaten och chokladen. 
Förvara i en burk med lock. Värm till såsen innan servering för en bättre konsistens.  
 
 Kajsa
nougatsås

Chokladnötrutor. Nytt namn Kladdkakerutor med mandel.

- "Så goa att man smäller av".
Kladdkakerutor. Det är bra att ladda upp med sånahära saker i frysen när det vardagliga sötsuget sätter in. 
 
 
 
 
 
Du behöver:
1,5 dl socker
100 g smör
1,25 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Valfria nötter, och vafri mängd.

Blanda samman smör och socker pösigt. Tillsätt ägget.
Blanda samman mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsockret och häll i smör/äggsmeten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och strö över dina hackade mandlar eller kanske hasselnötter. Placera i mitten av ugnen i 175 grader. Grädda i ca 15 minuter. 
Skär i önskade bitar.
 
Kajsa