Nu har vi bakat våra sista semlor.

 
Sista semlorna för iår. Det är med tårar i ögonen vi idag pudrar florsocker över dessa mumsiga bakverk. Äsch. Det finns alltid en regnbåge bakom varje hörn som man brukar sä.
 
 
 
 
 
 
Kajsa
semlor

Vinst

 
 
Jag hade då äran att få vinna en Nokia Lumia 930 i en julreceptstävling.
Motiveringen: 
 
"Bland de 30 läckra och vackra rätterna blev slutsegraren till slut Kajsa Johansson, som med sina nöt- och mandelkakor med mint använder klassiska jultillbehör på ett kreativt och aptitligt vis; en fröjd både för ögat och gommen. Stort grattis!"
 
TACK säger jag. Det var jätteroligt att få vinna!
Jag har ju redan delat med mig detta recept på mandelkakor med mint på bloggen förut, men jag vill gärna dela med mig av detta vinnande recept ännu en gång! 
 
 
 
 
 
Recept till ca 20 st:
 
50 g hasselnötter
200g mandlar    (här kan man välja att blanda nötter fritt. Det går lika bra att bara ta hasselnötter eller varför inte blanda med lite cashewnötter. Sammanlagt 250g iaf)
1 dl socker
1 ägg
75 gram smör
 
Följande är till dekorering:
50g mörk choklad till dekorering
ev lite olja/kokosfett att hälla i chokladen innan doppning
Lite hackade nötter till dekorering
 
Gör så här:
Mixa alla nötter i en mixer. Blanda i övriga ingredienser och mixa till en slät smet. Rulla till bollar i önskad storlek och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 13 min. Låt svalna på plåten. Smält chokladen. Blanda i kokosfett eller olja och blanda lite. Doppa botten på kakorna och låt stelna litegrann. Spritsa choklad ovanpå kakorna och lägg på lite hackade nötter. Låt stelna.
 
 
 
 
Kajsa
 
nokia

Veckans bakverk v.8 Hemgjord nutella

 
Då var det fredag och dags att presentera veckans bakverk. Denna veckan fick "Hemgjord Nutella" flest röster och blir därför veckans bakverk. Tack till alla som röstat!
 
 
 
 
mmm...
 
 
Nötterna får en godare smak om du rostar dem innan du mixar dem. 
 
 
Det tar lite tid att göra denna nutellan men i slutändan så är det verkligen värt det!
 
 
 
Recept:
 
300gram hasselnötter
1dl +1/2 dl florsocker
100 gram mörk choklad (eller ljus)
1 msk olja
2 msk kolasås (frivilligt)
Gör så här:
Skala nötterna genom att rosta dem i ugnen på 175 grader och gnugga dem i en kökshandduk. Ett lite effektivare sätt är att koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Blanda ner 2-3 msk bakpulver och häll i nötterna. Låt dem koka i ca 4 min. Häll i en bunke med kallt vatten och ta bort skalen från nötterna. 
 
Mixa 1 dl florsocker och hasselnötterna i ca 50-60 (!!) min. Jag vet att det låter länge, men ju längre du mixar, desto mindre bitar hasselnötter får du och därmed en lenare nutella. Stanna ibland och peta ner nötterna om det fastnar på kanterna. 
När hasselnötterna blivit en tunn sås gör du följande:
Ta bort från mixern. Häll i smeten i en bunke. Smält chokladen och häll i i smeten. Tänk bara på att chokladen inte är för varm! Häll ner alla övriga ingredienser och blanda runt med en slickepott. Häll i en glasburk och förvara i kylen.
 
Kajsa
choklad - hemgjord nutella - nutella