Veckans bakverk v.8 Hemgjord nutella

 
Då var det fredag och dags att presentera veckans bakverk. Denna veckan fick "Hemgjord Nutella" flest röster och blir därför veckans bakverk. Tack till alla som röstat!
 
 
 
 
mmm...
 
 
Nötterna får en godare smak om du rostar dem innan du mixar dem. 
 
 
Det tar lite tid att göra denna nutellan men i slutändan så är det verkligen värt det!
 
 
 
Recept:
 
300gram hasselnötter
1dl +1/2 dl florsocker
100 gram mörk choklad (eller ljus)
1 msk olja
2 msk kolasås (frivilligt)
Gör så här:
Skala nötterna genom att rosta dem i ugnen på 175 grader och gnugga dem i en kökshandduk. Ett lite effektivare sätt är att koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Blanda ner 2-3 msk bakpulver och häll i nötterna. Låt dem koka i ca 4 min. Häll i en bunke med kallt vatten och ta bort skalen från nötterna. 
 
Mixa 1 dl florsocker och hasselnötterna i ca 50-60 (!!) min. Jag vet att det låter länge, men ju längre du mixar, desto mindre bitar hasselnötter får du och därmed en lenare nutella. Stanna ibland och peta ner nötterna om det fastnar på kanterna. 
När hasselnötterna blivit en tunn sås gör du följande:
Ta bort från mixern. Häll i smeten i en bunke. Smält chokladen och häll i i smeten. Tänk bara på att chokladen inte är för varm! Häll ner alla övriga ingredienser och blanda runt med en slickepott. Häll i en glasburk och förvara i kylen.
 
Kajsa
choklad - hemgjord nutella - nutella
Oslofru

Mmm så gott :) <3