Creme brûlée
Recept på creme brulee. Är en relativt enkel (osvensk, hehe) dessert som serveras med ett krispigt flarn och en syrlig bärkompott. Går att förbereda långt i förväg.




Creme brulee:
5 äggulor
1 dl socker
5 dl grädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
Lite rörsocker till flamberingen.
Gör såhär:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg både stången och urskrapet i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Koka upp och låt svalna.
Dela äggen. Vispa ihop för hand socker och äggulor i en bunke. När grädd och mjölkblandningen svalnat så häll samman dem. Vispa samtidigt som du häller. Sila sedan bort stången. Häll i 6 st formar och sätt på en plåt med hög kant. Värm vatten i en kastrull och häll det i plåten(vattenbad). Häll vatten så att halva formarna är i vatten.
Grädda i 100 grader i ca 1:30 h-2h i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna.
Förvara i kyl.
När de ska serveras, häll på lite rörsocker och kör lite med flamberaren tills allt socker smält. För att få ett extra krispigt sockerlager så häller du på socker igen och flamberar två gånger. Servera med exempelvis bärkompott och kokosflarn.
Bärkompott:
1 dl socker
1 dl vatten
0,5 liter bär (ex hallon, björnbär, blåbär, jordgubb)
knappt 1/4 dl maizena + lite vatten att röra ut det med.
Gör så här:
Koka upp sockerlagen. Häll i bärn och maizenan (blandat med lite vatten). Koka en stund tills mjölsmaken försvunnit. Låt svalna och förvara i kyl.
Lycka tiilll,
Kajsa
Va underbart gott det ser ut! :D