Vad gör man med överblivna äggvitor?

Hallå där!
 
 
När man köper 1 hel liter äggvita för att baka macarons så blir det ändå en del över. Här kommer några tips på vad du kan göra med just överbliven äggvita.
 
1. Silverkaka
 Kaka gjord på enbart äggvita. Är som en sockerkaka fast utan äggulor. Har inget recept på silverkaka på bloggen så länkar till ett som jag tycker är supergott HÄR:
 
 
2. Glace au four (italiensk maräng)
  Först bakar du alltså en botten som kan vara antingen brownie-aktig eller sockerkakeaktig. Sedan ska det läggas på glass på kakan. Därefter så ska du klä hela kakan+glassen med italiensk maräng. Och sedan in med det i ugnen i ett par minuter för att få färg. Supergott!
 
Om du redan har en botten klar och bara vill ha ett recept på italiensk maräng kommer ett recept här:
 
 
Italiensk maräng:
115g socker
25g vatten
OBS! Tänk på att inte röra i sockerlagen då den kan bilda kristaller! Ha endast en termometer i!
2 äggvitor
 
Gör så här:
1.  Häll socker och vatten i en kastrull och äggvitan i en assistent med visp (eller en bunke med elvisp går lika bra)
2. Koka socker och vatten till 121 grader. Börja att vispa äggvitan när sockerlagen nått 115 grader. Ta gärna hjälp av någon, särskilt om du använder elvisp.
3. När sockerlagen kokat färdigt häller du den direkt i bunken i en tunn stråle under vispning på medelhastighet.
4. Fortsätt vispa ända tills marängen blivit sval.
 
Skär din botten så att den är lite större än vad glassformen är. Placera glassen övanpå botten. Täck hela härligheten genom att spritsa eller bred på den italienska marängen över allt. Bränn av med en brännare tills marängen blivit gyllenbrun. Om du inte har någon brännare så kan du ställa in den i 250 grader i ugen i 3-4 min.
Servera!
 
 
 
3. Budapestbottnar
 
 
Ett jättebra tips! Budapestbottnar fryser du lätt in. Bottnarna tinar jättesnabbt och går att använda nästan direkt efter att du tagit ut dem ur fysen. Recept på budapestbotten hittar du HÄR.
 
 
 
4. Maränger
 
 
 
 
 
 Det absolut mest klassiska receptet med äggvitor- Maränger!
Maränger håller sig fräscha jättelänge. Smaksätt med nötter, choklad eller strössla över lite strössel.
 Recept på en varmvispad maräng hittar du HÄR:
 
Hoppas att du har fått några användbara tips för att baka med överblivna äggvitor.
 
Kajsa
överblivna äggvitor
Susanna Maria J

Vilka bra tips. Maräng är ju jättesmidigt och gott att ha till glass har jag kommit på :) Hihi. Lite chokladsås på det också! Mums!