Gymnasiearbete 2015 v.17

 
Då var det dags igen. Andra veckan med gymnasiearbete.
Kanske har ni redan listat ut av förra veckas sneakpeak att det var bakelser och tårtbordet som stod på schemat denna vecka?
Jag missade en dag i konditoriet då vi var på studiebesök i Kristianstad på YH-utbildningen. 
Men vi hann ändå med att göra en del roliga saker även fast vi inte kunde färdigställa allt.
 
 
Strass. Florsocker, mjöl och margarin som vispas ihop med vinge till spritsbar konsistens. 
 
 
 
Att tänka på vid spritsning är att alla ska väga ca 15 gram, dvs alla ska vara lika stora och se lika ut. Varför just 15 gram då? Jo vi brukar väga alla småbröd på skolan till 15 gram och säljer dem för 1 kr styck. 
 
 
 
Budapestbakelser. Vispa maräng, tilsätta nötter spritsa jämna rader samt avbakning.
I skolan har vi mandariner i bakelserna. Det finns även många ställen som kör med frysta hallon. Mums!
 
 
 
Det gäller att få hela rullen jämntjock innan man skär ut bakelser eller stubbar av den. Torka av kniven efter varje bakelse du skärt så att det ser så snyggt ut som möjligt.
 
 
Vi hann även förbereda men ej färdigställa rulltårta och amerikansk smördeg (som senare skulle blivit napoleonbakelser). En smördeg görs som en wienerbrödsdeg. I treslag. Detta gäller både svensk och amerikansk smördeg. 
 
Det var en hint av hur denna veckan gick. Det blev lite kortare än förra veckan men nästa vecka blir det mycket mera kan jag lova!
 
 
Nästa vecka sneakpeak:
 
Stay updated 
Instagram @elvafika
 
 
Kajsa