Så kavlar du egna Wienerbröd

 
Halloj!
 
Länge sedan sist eller vad säger ni? Vad härligt att se att ni läser fast jag är på vift! Har ju varit lite frånvarande här och detta på grund av att vi har haft vårat teoretiska gesäll-prov i skolan. Provet skrevs igår och det är skönt att det nu är över. Puh. Det känns mycket bra att vara på banan här igen efter allt pluggeliplugg.
Observera att inlägg i kategorin: "Kajsa testar" kommer att publiceras varannan fredag framöver!
 
Idag, just på självaste valborgsmässoafton bjuder jag er på lite härligt frasiga wienerbröd med en hemkokt vaniljkräm. Denna gång med steg-för-steg bilder för den som är nyfiken att se hur jag kavlar mina wienerbröd!
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Receptet ger ca 25 stycken färdiga wienerbröd:
 
300g vatten
60g färsk jäst
75g strösocker
850g vetemjöl
10g salt
30g rumsvarmt smör
3 ägg
 
500g kylskåpskallt SMÖR att kavla med
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna till degen (OBS inte kavlingssmöret!) i en assistent eller för hand. Degen ska bara gå ihop och behöver inte köras mer än 3 minuter.
2. Platta ut degen på ett mjölat bakplåtspapper, plasta med plastfolie och ställ in i kylen i 20 min.
 
3. Skär under tiden det kalla smöret i 9 bitar. Lägg ett bakplåtspapper över och under och banka ihop till en enda stor smörplatta. 
 
 
 
4. Ta fram degen och kavla den dubbelt så stor som smörplattan.
 
 
 
5. Lägg på smörplattan mitt på degen och vik in kanterna.
 
 
 
6. Vik in de båda sidorna till mitten.
 
 
7. Vrid degen och kavla den på långhållet så att den ser ut som på bilden.
 
  
8. Vik in ena kanten till lite mer än mitten.
 
 
 
 9. Vik den andra kanten över den andra kanten. Nu har du gjort ett treslag. Vi ska göra 3 stycken treslag. Plasta degen och ställ nu in den i frysen i 5 minuter.
 
 
10. Ta fram och upprepa samma kavling och vikning igen. Efter 2:a vikningen ställer du in hela degen i frysen i ytterligare 5 minuter.
 
 
 
 
11. Gör ett treslag en sista gång, kavla ut den till ca 30x60 cm och ställ in i frysen i 5 min till.
 
 
 
  
 
12. Ta fram hela degen och dela remsor med en vass kniv, ca 1,5 cm breda.
 
 
 
13. Ta en remsa och snurra på bordet med båda händerna så att detta möster bildas.
  
 
14. Forma som ett S.
 
 
15. Lägg ner ändarna i hålen.
 
 
16. Tryck till lite lätt.
 
 
17. Vänd s:et upp och ner och lägg på bakplåtspapper.
 
 
OBS! Inte så tätt som på bilden, dessa skulle frysas in.
 
 
 
18. Låt jäsa under bakduk i 1,5-2 timmar. Gör under tiden vaniljkrämen.
 
 Recept vaniljkräm:
5 dl mjölk
120g strösocker
2 vaniljstänger (eller 2 msk vaniljsocker)
120g äggula
40g maizena
50g smör
 
Gör så här:
1. Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur innehållet. Koka upp de urskrapade stängerna och innehållet (eller vaniljsocker) tillsammans med mjölk och socker. Sjud i 5 min. 
2. Ta bort från plattan och låt dra i 10 minuter.
3. Blanda under tiden äggula och maizena i en värmetålig bunke.
4. Häll ner den varma mjölken under vispning i äggblandningen i en tunn stråle.
5. Häll tillbaka i grytan.
6. Värm igen till 84 grader eller tills den blivit rätt så tjock.
7. Vispa till sist ner de rumsvarma smöret. 
8. Häll i en bunke, plasta och låt svalna. Förvara i kylen.
 
 
19. Efter jäsningen: Sätt ugnen på 200 grader. Spritsa små klickar vaniljkräm i varje hål av åttorna. 
 
 
 
 
20. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-13 minuter. De ska vara gyllenbruna.
 
21. Låt svalna. Pudra över florsocker och servera!
 
 
 
 
 
 
 
Lycka till
 
Kajsa
elvafika - wienerbröd - wieneråttor