7 recept på chokladbollar.
Favoriter i repris.
Idag är det chokladbollens dag! Yippi! Här har jag samlat hela 7 olika recept på denna bakverksboll.
Klassiska, med nutella eller kanske med jordnötssmör? Det bara till att välja och vraka.
Min favorit? Det skulle vara kolabollarna. Söta och ljuvliga!
Vilken är DIN favorit?
Klassiska helt enkelt. Less is more kan man säga.
Du behöver till detta recept:
200gram margarin
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
4 msk kallt kaffe
4 msk kakao
6 dl havregryn
Gör så här:
Vispa margarin, socker & vaniljsocker i en bunke. Lägg ner övriga ingredienser och vispa lite till. Sätt ev in smeten lite i kylen innan rullning.
Tips på lite andra saker att rulla dem i för att få lite variation:
- Florsocker
- Hackade nötter
- Smält choklad
- Strössel
- Kakkross(digestive,oreo mm..)
Den hära varianten är mycket intressant. Här smälts smöret. Det är jättemumsigt om man rullar dem i kanelsocker. Choklad+kanel är en helt otrolig kombination!
Dessa är lite speciellare då smöret smälts innan det blandas i smeten.
Recept:
125 gram smör -smält
3/4 dl strösocker
2 dl havregryn
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
Gör så här:
Smält smöret. Blanda därefter alla ingredienserna i en bunke med elvisp. Ställ in smeten i kyl en stund. Rulla sedan i önskad storlek i valfri dekoration. Jag har blandat vanligt strösocker och kanel och rullat chokladbollarna i det. Jättemumsigt!
Ett annat recept på de klassiska chokladbollarna. Här används lite mera kakao och kaffe än i de förra. Gott tycker en kaffeälskare som jag.
Det klassiska receptet på Chokladbollar har lite mera smak av både kaffe och kakao.
Recept:
200 gram margarin
2 dl strösocker
2 krm vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
5 msk kaffe
5 msk kakao
6 dl havregryn
Gör såhär: Blanda alla ingredienser i en bunke med elvisp. Ställ in i kyl och låt stelna en stund innan du rullar dem i önskad storlek och i valfri dekoration.
Mormors chokladbollar.
Recept till ca 10-12 st (50g)
150g margarin
1,5 dl strösocker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk kaffe
Kokos till rullningen
Gör så här:
Vispa ihop margarinet och sockret. Häll i övriga ingredienser och vispa en stund till. Rulla till bollar i valfri storlek och rulla dem därefter i kokos. Låt stå i kyl innan servering.
Jordnötssmör är ju gott. Och nutella är ju också gott. Vad händer om man slår ihop dessa två? Man får nutella med jordnötssmörsmak. Gottigott!
Dessa godingar innehåller just både jordnötssmör och nutella. En mastig men underbar kreation!
Recept till ca 15 st
25 gram smält smör
30g florsocker
2 dl nutella
1 dl jordnötssmör
2 tsk vaniljsocker
massa krossade kakor (går även bra med överblivna maränger)
Har inget riktigt mått på hur mycket kakkross som behövs. Häll i efter smak. Jag hällde ca ner ca 3-4 dl krossade kakor.
Gör så här:
Blanda florsocker och det smälta smöret med elvisp. Häll ner nutellan och jordnötssmöret och vispa liten stund. Häll till sist i alla övriga ingredienser och blanda.
Smeten är väldigt kletig, så låt den stå och stelna till sig lite i kylen i nån timma innan rullning.
Rulla bollarna efter önskad storlek, eller väg dem 25 g/st som jag gjorde. Avsluta med att rulla i någon lämolig dekoration. Klart!!
Nutella passar med allt. Jag låter dessa chokladbollarna med nutella tala för sig själv.
Recept:
150 gram margarin
1 dl strösocker
2 krm vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 msk kakao
4 msk nutella
4 dl havregryn
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke med elvisp. Ställ in i kyl och låt smeten stelna en stund. Rulla sedan till bollar i önskad storlek och rulla därefter bollarna i valfri dekoration ex havregryn.
Min absoluta favorit är dessa. Smakar sött av kolasås och är täckta av choklad.
Recept till ca 15 st:
200 g margarin
1,25 dl socker
5 dl havregryn
1 dl kolasås
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 msk marsanpulver
100 gram ljus choklad
lite kokos
Gör såhär:
Vispa ihop smör och socker. Blanda ner alla övriga ingredienser och vispa lite till. Rulla till runda bollar och ställ in i frysen i ca 10-15 min. Smält chokladen i micron. Rulla de lite stelnade bollarna i chokladen. Häll på lite kokos. Ställ dem i kylen i en halvtimme innan servering. Klart!
Detta var 7 utav mina favvo-recept när det gäller chokladbollar.
Tänk vad många varianter det finns! Vill man komma på något eget så är det ju faktiskt bara att pröva sig fram. Experimentera mera! Behåll grunderna och blanda ner vad du tycker är gott och gör din alldeles egna variant!
Ha en mysig chokladbollsdag.
Kajsa
Ska vara lite tråkig och säga att jag nog tycker att klassiska chokladbollar är det godaste och även om jag inte är så förtjust i kaffe så är det nästan ett måste i chokladbollar liksom i glasyren till kärleksmums =)
www.diningandcooking.blogg.se