Kolatårta med chokladtäcke
Vilket underbart väder vi har haft de senaste dagarna! Sommaren är här för att stanna!
Varför inte bjussa in till lite tårtkalas i de varma vädret? Kanske baka en liten kolatårta?
Kolatårta med chokladganasch.
Kola och choklad är en supergod kombination ju! I detta recept ingår en hel del olika moment, men det är inte särskilt svårt. Hur du gör den, steg för steg finns i receptet!









Recept till 1 tårta:
Botten:
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Kolasås:
1,5 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
Chokladsmörkräm:
200g margarin
2 msk kakao
1,75 dl florsocker
Chokladganasch:
2 dl grädde
150g hackad choklad
+1 dl vispad grädde att ha emellan tårtan
Gör så här:
Botten.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (21 cm i diam). Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Sikta mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen med en slickepott. Häll ner smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 min. Prova med en provsticka och se om sockerkakan är färdig. Om inget fastnar på stickan är kakan klar.
Ta ut och låt stå i 5 min. Vänd sedan kakan på en stor tallrik eller en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna.
Kolasåsen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka i ca 5-10 min. Den ska vara lite trögflytande. Ta bort från plattan och låt svalna.
Vispa 1 dl grädde att ha emelllan tårtan.
Chokladsmörkrämen. Blanda alla ingredienser till smörkrämen och vispa ett bra tag tills den blivit mjuk. Ställ inte in i kylen!!!
Chokladganaschen. Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen. Rör om och häll i 2 msk smör. (ganaschen blir rätt lös)
Bygg ihop hela tårtan innan du gör ganashen.
1. Skär tårtbotten i mitten.
2. Bre på kolasåsen på ena halvan.
3. Bre på 1 dl vispad grädde på kolasåsen.
4. Lägg på den andra halvan.
5. Stryk upp hela tårtan med chokladsmörkräm.
6. Ställ in tårtan i kylen i ca 2 h.
7. Ta ut tårtan en liten stund innan du häller på ganaschen så den inte är alltför kall.
8. Bre på ganaschen.
9. Dekorera ev med jordgubbar/hallon/passionsfrukt/choklad och lite kakao.
10. Klart!
Lycka till!
Kajsa