Chokladfondant med hallonspegel
Det var dags för lite nyårsdessert häromdagen som denna gång blev chokladfondant med hallonsås. Det var JÄTTE-gott. Har du aldrig gjort chokladfondant så tycker jag definitivt att du ska göra det. Enligt mig är det en av de bästa desserterna som jag ätit. Det är inte alls så svårt som man kanske kan tro. Vill man inte riskera att något ska hända så kan man låta fondanterna vara kvar i formarna. Det blir lika gott de.
Detta receptet är hämtat från pernilla wahlgrens bok "pernillas jul". (men jag hittade det på recept.nu)


Detta är det enda receptet jag gör på chokladfondant för att jag tycker att det är så gott!
Recept till 4-5 stycken:
100gram smör
150 gram mörk choklad (helst 70%)
2 ägg
2 äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
smör+socker till formarna
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Ta bort från plattan och låt svalna.
Vispa ihop ägg, gulor och socker i en bunke. Vispa även ner mjölet. Blanda därefter ner chokladen+smöret i äggblandningen. Rör tills smeten blivit slät och blank.
Smörj fyra-5 bruleeformar med smör. "Bröa" med strösocker för att få en finare yta. Fördela smeten i formrna . S
Såhär mycket brukar jag göra dagen innan. Över natten låter jag dem stå i kylen och stelna till. Detta är inte nödvändigt men jag tycker att de blir lite enklare att få till bra då.
Precis innan servering: Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in formarna. Låt de vara inne i ca 8-12 min beroende på storlek och vilken ugn som används. Nu får inte fondanterna bli för mycket bakade, men inte heller för lite.
När de börjar höja sig en aning på mitten så ska de vara färdiga. Men kom ihåg att passa dem noga och håll koll på dem.
När du tagit ur dem ur ugnen så låt de stå i ca 3 min. Välv sedan upp dem på tallrikar (är inte nödvändigt). Lättast är om du lägger tallriken på formen och vänder alltihop.
Om man vill går det bra att dekorera med citronmelliss och pudra med lite florsocker på fondanterna.
Lägg upp vaniljglasskulor på varje tallrik och servera ev med lite hallonspegel. Servera omedelbart.
Hallonspegel:
100g hallon
1 msk socker
1 msk vatten
Gör såhär:
Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull. Mosa hallonen med en visp. Låt den koka i några minuter så att den blir lite lösare. Sila bort kärnorna och låt sedan svalna.
En riktigt höjdare, eller vad säger ni? Tycker ni om chokladfondant? Vilket är ert bästa recept?
Lycka till
Kajsa
SV: tusen tack! :D