Gymnasiearbete 2015 v.16

 
Nu så var det dags. Efter närmare 3 års förberedelser så är det nu hög tid för att börja med gymnasiearbetet i skolan. I ett antal veckor framöver i skolan så kommer vi att baka förbestämda kaksorter som flera konditorier i Kalmar län tillsammans med skolan bestämt. Främst de bakverk som är bra att kunna när man så småningom kommer ut i arbetslivet som bagare/konditor. I slutändan kommer vi att göra ett slutprov på det hela.
 
Jag kommer varje vecka att skriva och visa vad det är som gäller för gymnasiearbetet i bageriet. Till exempel som, Vilka kak-sorter är det vi gör? Vilka moment ingår? Vad har jag lärt mig genom åren? Tips och trix osv..
 
Denna veckan var första veckan. Det började med chokladbiskvier. Att kunna spritsa lika stora biskvibottnar är mycket viktigt. Lika viktigt som att kunna "stryka upp" bottnarna (helst alla exakt likadana) med chokladsmörkräm med palett eller sked.
 
 
Vi doppade dem i tempererad choklad då Non-temp inte är någon höjdare. Läs mer om choklad och non-temp HÄR:
 
 
 
 
Mazariner. Fodring av formar med mördeg, fyllning av mazarinmassa och avbakning samt spegel. 
 
 
Dammsugare. I våran skola så spritsar vi ut dammsugarsmeten på marsipanen genom en 20 sprits. Det är inte det lättaste kan jag tala om. Det gäller att inte ha en för hård dammsugarsmet men samtidigt inte heller för lös för då blir dammsugarna så veka och mjuka. 
Det svåra med det hela är att kunna spritsa en så jämn och rak längd som möjligt. 
Alla ska ju i slutändan bli lika stora. 
 
 
Pikera.* 
Bra att tänka på vid pikering är att inte ta för mycket pikeringsgele i pikeringsstruten. Då struten är överfull brukar det bara kladda och krabba rejält. 
Ett annat tips vid pikering är att låta gelen "följa med" när man skriver. Dvs håll inte struten för nära tårtan/skylten du ska skriva på. Det blir då mycket svårt att bokstavera ord och siffror och få det att se snyggt ut.
Vill du pikera? Kolla då DETTA inlägg med steg-för-steg bilder på hur du gör en pikeringsstrut. 
 
*att spritsa gele med en strut
 
 
 Sist ut är citronsockerkaka. Vad är bra att tänka på vid sockerkaka? Jo, det är viktigt att man försiktigt vänder ner mjölet med en slickepott i smeten tills alla klumpar försvunnit. Det är också bra att tänka på att inte låta sockerkakssmeten stå för länge i formarna innan de åker in i ugnen. Se till att ha ugnen uppvärmd och förberedd innan du blir färdig.
 
 
Det var ett par saker utav gy-arbetet vi gjorde denna veckan.
 
Vad händer nästa vecka då?
Nästa veckas sneakpeak: 
 
 
Stay updated
Instagram: @elvafika
 
Kajsa
 
 
cakeitaway 2015 - gymnasiearbete