Veckans val v.37

 
 
Hej hopp!
 
Äntligen kommer här resultatet av förra veckans veckans val. Chokladfondant! Kan med fördel serveras med exempelvis en klick grädde eller vaniljglass. 
 
 
Det svåra med dessa är att ha rätt tajming i ugnen. De får inte bli för lösa för då blir det bara smet, men de får ju inte heller bli för torra. Då blir det liksom chokladmuffins av det hela. Ett tips är att testa en och "träna" en gång innan man sätter in alla på en gång. Så att man får in rätta knycken. Receptet räcker till 4-5 stycken. De är ju rätt så mastiga så det är bara en fördel om man gör 5. 
 
 
 
 
Recept till ca 4 stycken fondanter:
 
100gram smör
150 gram mörk choklad (helst 70%)
2 ägg
2 äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
smör+socker till formarna
 
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Ta bort från plattan och låt svalna.
Vispa ihop ägg, gulor och socker i en bunke. Vispa även ner mjölet. Blanda därefter ner chokladen+smöret i äggblandningen. Rör tills smeten blivit slät och blank. 
Smörj fyra-5 bruleeformar med smör. "Bröa" med strösocker för att få en finare yta. Fördela smeten i formarna . 
Såhär mycket brukar jag göra dagen innan. Över natten låter jag dem stå i kylen och stelna till. Detta är inte nödvändigt men jag tycker att de blir lite enklare att få till bra då. 
 
Precis innan servering: Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in formarna. Låt de vara inne i ca 8-12 min beroende på storlek och vilken ugn som används. Nu får inte fondanterna bli för mycket bakade, men inte heller för lite. 
När de börjar höja sig en aning på mitten så ska de vara färdiga. Men kom ihåg att passa dem noga och håll koll på dem.
När du tagit ur dem ur ugnen så låt de stå i ca 3 min. Välv sedan upp dem på tallrikar (är inte nödvändigt). Lättast är om du lägger tallriken på formen och vänder alltihop.
 
Trevlig helg på er!
 
Kajsa