Gymnasiearbete 2015 v.18

 
 
Nu börjar det dra ihop sig. Bara en (!!!) vecka kvar med gymnasiearbete sedan är det dags för slutprov. Om jag är nervös? Nja, inte så värst. Jag har det mesta under kontroll så hoppas att det ska gå vägen! 
 
 
Kan avslöja att vi redan har förberett varsin våningstårta i veckan som ska visas upp på slutprovet. Ska bli så roligt att visa er den sen tillsammans med alla andra bakverk på slutprovsdagen! 
 
 
All about that kaffebröd. 
Denna vecka har gymnasiearbetet handlat om just kaffebröd. Kanelbullar, kanelknutar, längder, kransar och lite småbröd på det.
 
 
Kardemummalängd: kavla, remons*, rulla ihop, rulla ut, klippa.
 
Jag testade en ny sorts klippning denna gång. Det gäller att tänja på gränserna ibland. Jag la var tredje klippning i mitten. Resultatet blev helt okej. Alltid kul att pröva någonting nytt. 
 
Att tänka på här är att ha vetedegen så fyrkantig som möjligt innan remons* bres på. Detta för att få hela rullen jämnstor så att hela längden blir rak helt enkelt. 
 
 
 
 
Krans är ju samma sak som en längd ungefär. Bara att man gör den rund istället för rak. 
 
 
 
 
 
 
Kanelbullar och kardemummaknutar. 20 stycken likadana av varje sort skulle göras. Väldigt viktigt att tänka på när man gör kardemummaknutar är att verkligen fästa ändarna under bullen så att de inte jäser ut under själva jäsningen. Gör man inte det så riskerar man att inte få så snygga bullar. Då jäser änden upp bredvid bullen och resultatet blir sådär. 
 
 
 
 
En princesstårta hanns även med att göras i skolan under veckan. 
Mumselimums!
 
*remons är fyllningen som man använder i bullar och knutar. Tex kan man blanda margarin och mandelmassa så får man en jättegod remons.
 
 
Stay updated
Instagram @elvafika
 
Kajsa
2015 - gymnasiearbete