Glassmarängtårta.

Vid dessa varma tider kan en marängtårta vara bra att ha nära till hands. Här har vi en glassmarängtårta med smak av choklad och vanilj.
 
 
 
 
Marängbottnar (2 st) 
4 äggvitor
270g strösocker
1 tsk citronsaft
 
Gör på följande vis:
Vispa äggvitorna länge till ett hårt skum med elvisp/assistent. Sänk sedan farten och häll i lite socker i taget. Vispa även ner citronsaften. Vispa igen på hög växel tills smeten blivit "seg". Spritsa ut rundlar på baklåtspapper och fördela smeten jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 100 grader i ca 90 min. Låt gärna plåten stå kvar till nästa dag så att marängen torkar lite. Sätt exempelvis en träsked i ugnsluckan så där kommer in luft.
 
Vaniljkräm
Antingen går det bra att göra egen vaniljkräm, eller så går det också bra att vispa ihop en med pulver (vilket jag gjorde). Då är det bara att läsa på förpackningen och göra kräm till 2 portioner.
 
1 liter glass. Dela glassen i mindre bitar och frys in dem igen.
 
Vispa 1 dl grädde som föberedelse till dekoration ovanpå tårtan.
 
Chokladkolakräm
6 msk socker
2 msk smör
3 msk kakao
0,5 dl sirap
2 dl mjölk (eller grädde)
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och kok tills krämen blivit aningen trögflytande.
Låt svalna.
 
Hur man lägger ihop tårtan:
1. Lossa bottnarna från baklåtspappret. Tips! Om de sitter fast i pappret så vänd allt uppochner och pensla kallt vatten på baksidan.
2. Lägg en botten på ett serveringsfat. Bred vaniljkräm på första bottnen. Lägg på glassen i skivor. Häll över lite chokladkräm.
3. Lägg på andra botten och häll chokladkräm överst.
4. Spritsa grädde längs med hela tårtan runt om.
5. Frys i ett par timmar.
6. Ta ut och sikta florsocker över innan servering. 
 
Kajsa
chokladkolakräm - marängtårta